Telefon
WhatsApp
BOZOVA MERASINA SAHİP ÇIKTI
BOZOVA MERASINA SAHİP ÇIKTI
Korkuteli’nin Bozova Mahallesi 309 ada 264 parselde bulunan 530 bin metrekarelik mera alanının 200 bin metrekaresine Güneş Enerji Santrali (GES) yapılmasına ilişkin bakanlık ihalesi, Bozova Mahalle muhtarlığı ve Antalya Korkuteliler Derneği öncülüğünde, hayvancılar, STK’lar ve Korkutelililer tarafından protesto edildi. Mera alanında yapılan açıklamada GES’e karşı olmadıklarını belirten vatandaşlar, GES’in toprak verimliliğinin düşük olduğu bir yere yapılmasını talep etti.
Antalya Korkuteliler Derneği ve Bozova Mahalle muhtarlığı öncülüğünde Bozova mahallesinde yapılacak olan Güneş Enerji Santrali (GES) alanında yapılan basın açıklamasına Korkutelililer, hayvancılar, muhtarlar, teknik uzmanlar ve siyasiler katıldı.
Yapılan açıklamada GES projesine karşı olunmadığı ama hayvancıların mera alanını kullandığı dile getirilerek, projenin verimsiz toprakların olduğu arazilere yapılması talep edildi. Konuyla ilgili konuşan Bozova Mahalle Muhtarı Osman Bayındır, “530 dönümlük mera Atalarımızın elleriyle kazarak su getirdiği bir alan. Bu 530 dönümlük alanın 200 dönümüne Anatolia Firması tarafından GES yapılması isteniyor. Biz GES yapımına karşı değiliz ama yapılacak yere karşıyız. Bu meramız olmazsa olmazımızdır. Bu meramız hayvancılığa hizmet etmekte. Bu mera da 12 ahır 5-6 bin civarında küçükbaş hayvan var bugün yapanlara addedilmemelidir. Burası Bozova’nın merası kaldığı sürece buradan faydalanacaktır. Bu meramıza sahip çıkmak zorundayız” dedi.
“KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR”
Antalya Korkuteliler Dernek Başkanı Adnan İmirgi ise “Buradaki amacımız GES projelerine karşı değil. Buradaki karşı olduğumuz nokta aklın mantığın sığdığı şekilde mera alanlarının korunmasına yöneliktir. Bizler devlete ve millete destek veriyoruz. Tüm emek vermiş dostlara teşekkür ediyorum. Bizler Antalya il iradesi ve kamu kurum kuruluşları, valilerle, bakanlık müsteşarlarıyla görüştüğümüzde, siyasilerle görüştüğümüzde tamamen halkın istemedi bir yeri onlarında istemediklerini ifade ettiler. Bu konunun üzerinde yetkili olan bütün isimler bize destek veriyorlar. Onlarında gönülleri bizlerle. Burası bir halk buluşması. Bundan sonraki süreç içerisinde herkes tevazu içerisinde yapması gerekiyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Korkuteli Bozova Mahallesi 309 ada 264 parselde bulunan mera alanına GES yapılmak için özel firmaya ihale edilmiş. Firmanın önünü açmak için de bakanlık ÇED yerinde inceleme komisyonu kurmuş. Kendi içlerinde bir grup oluşturmuşlar. Bu karar Bozova muhtarlarına tebliğ edilmiş ve askı süresi başlatılmıştır. Atatürk’ün söylediği gibi ‘Köylü milletin efendisidir’ biz efendice bir şey yapmamız gerekir ki karşı tarafı ikna edebilelim. Biz verdiğimiz dilekçeler ile kayıt oluşturuldu ve konu resmiyet kazandı. Bu süreçte artık hukuki bir süreç veya yetkililerin karar verme süresi başladı. Siyasi partilerin il başkanları, milletvekilleri kamu alanlarının korunması için mücadele edecekler” ifadelerini kullandı.
“HAYVANCILIK YAPILAMAYACAK”
Konuyla ilgili teknik detayları paylaşan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük ise “Bakanlığın yaptığı ihale sonucu Antalya’daki mera alanlarının bazılarında GES yapılması için ihalelere çıkılarak özel firmalara veriliyor. GES yapılması için öncelikle ÇED raporu hazırlanması gerekir. Bu süreçte biz ilgili bütün kurumlara giderek bu çalışmaların durdurulması gerektiği ile ilgili görüşmeleri tamamlamış olmamıza rağmen, önümüze 3 ay sonrasında ÇED onay kararı geldi. Bu sürecin daha ciddiye alınması ve daha toplu şekilde tepki gösterilmesi gerektiği kanısına vardık. İkinci aşamada ise ÇED’in onaylanması sonrası İl Tarım Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak mera komisyonundan on yıllara sahip olan meraların niteliğinin değiştirilmesi gerekecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin mera kanunu en bozulamaz sistemde yapılmıştır. Mera Komisyonu’ndan, mera vasfı da değiştirilirse bundan sonraki süreçte bu arazinin ilk önce 200 dönümü daha sonra da parça parça diğer kalan bölümünde hayvancılık yapılması mümkün olmayacak. GES için çok geç kaldık tabi ki yapmalıyız ama bunu yaparken geleceğimiz olan toprak olan meral alanlarının şahıslara verilecek şekilde bir sisteme dönüştürmemeliyiz. GES toprak vasfı nitelikli olmayan büyün alanlara yapılabiliyor. Korkuteli’nde en verimli GES yapılacak alanlardır ama biz merayı tekrar kazanamayız. Korkuteli’nde birçok arazi var GES her yere yapılır mera bir daha elde edilemez” şeklinde konuştu.
“BULA BULA BURAYI MI BULDUNUZ?”
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik de “İnsanların merasına, kültürüne, hayvancılığa sahip çıkması çok değerli. Dünyamız belirsizliklerle dolu. Bundan 3-4 yıl önce pandemi diye bir şey yoktu. Pandemi’ye kimse inanmazdı ama oldu. Bunlar oldu ve insanlar hayatlarını kaybettiler. Bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Bize yıllar şunu gösterdi. Tarım ve hayvancılık bu bölgede olmazsa olmaz. Antalya dünyanın en güzel şehri. Korkuteli’nde Antalya’nın en güzel yaylarından bir tanesi. Antalya ne kadar kıymetli hale gelirse Korkuteli’nde o şekilde kıymetli hale geliyor. Tarım ve hayvancılık yapılmayan alanlar var, insan gerçekten üzülüyor. Bula bula burayı mı buldunuz? Meralar hayvancılığı ayakta tutan yerler. Devlet kendi eliyle kendi halkının geleceğini yok ediyorlar. İnanın yavaş yavaş zehirleniyoruz. Beni üzen şey bu durumun ilk olmadığı. Meralara, hayvancılığa sahip çıkmalıyız” dedi.
“TARIM VE HAYVANCILIK DESTEKLENMELİ”
Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı ve Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Nazif Alp, “Hep beraber olduğumuzu gösteriyoruz. Korkutelili olarak söylüyorum: meranın gündeme gelmesi sonrası hemen faaliyete geçtim. Biz bir anda çoğaldık. Bu oluşturduğumuz rüzgâr Ankara’ya kadar gitti. Bu mera iki şekilde kullanılıyor. İlki 5A dediğimiz meradır. Bunun bozulması mümkün olmayan meralardandır. Hazine burayı verecekse ilk önce Mera Komisyonu’na sorar, yasa bunu emrediyor. Üst Komisyon ise buraya teknik heyet gönderir. Bölgeyi inceler ve bölgedeki hayvan sayısına bakar ve ihtiyaç ise raporlar. Bu alandaki 530 dönüm mera şu an ki hayvan sayısına bile yetmiyor. Biz birbirimize sahip çıkmadıkça kimse bize sahip çıkmaz. Cumhurbaşkanı’nın ‘Bir metre yer boş kalmayacak’ diye bir açıklaması var bizde tarımcılar olarak bir metre yer boş bırakmayacağız. Pandemide sürekli çalışan tek çiftçilerdi. 80 milyon insana gıda yetiştirdiler. Kaç yıl dışarıdan et alınabilecek, eti almak değil üretmek lazım. O yüzden bu meralara sahip çıkmalıyız. Etimizi kendimiz üreteceğiz. Dışa bağımlı olduğumuz sürece bize kimse bakmaz. Biz tarıma hayvancılığa sahip çıkarsak bizi kimse alt edemez. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra tarım ve hayvancılık ile kalkındık. Şimdi ülkemizin ekonomik şartlarını hepimiz biliyoruz. Ben yine tarım ve hayvancılıkla ayağa kalkacağımıza inanıyorum. Buradan Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm siyasilere çağrı yapıyorum, tarımı ve hayvancılığı destekleyelim” diye konuştu.
Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16
21

Reklam

Yazarlarımız

Antalya Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği