Telefon
WhatsApp
ZMO, Dereköy Kömür Ocağını Karşı

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin ve Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Daloğlu, Dereköy Yaylasında açılması planlanan kömür madeni ocağına ilişkin olarak Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 18.05.2021 tarihli yazısıyla hukuka aykırı “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı vermesinin ardından açıklamalarda bulundular.

Korkuteli’nde Dereköy Yaylasında açılması planlanan kömür madeni ocağına ilişkin olarak Antalya Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 18.05.2021 tarihli yazısıyla hukuka aykırı “Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı sonrası Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin ve Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Daloğlu basın açıklaması yaptılar.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Bilindiği üzere Dereköy’de Turkuaz Firmasının yapmak istediği kömür ocağı ile alakalı konu toprak koruma kuruluna gelmişti daha öncesinde. İlk Toprak Koruma Kurulu 17.04.2020 tarihinde geldiğinde biz buna mukamet gösterdik. Zaten Toprak Koruma Kurulunun genel içeriğinde de Ziraat Mühendisleri Odasının şerhi ile yönlendirilmesiyle yoğun tepkisi ile bir yerlere giden konu. Odamızın özgür davrandığı, bağlı davranmadığı sonuçlara gerçekten bu şekilde yaklaştığının bilinmesini isterim.

8’e, 2 geçen toprak koruma kurulunun akabinde tekrar karşı firma artık ikili ilişkileri ile olan devletle olan kendi ikili ilişkileri ile tavırlarıyla toprak koruma kurulu kararında küçültme adı altında yani 395 dekar alana küçültüldü diyerekten tekrar toprak koruma kuruluna getiriliyor ama bu sefer oldubittiye getirilerek getiriliyor. Yani burada o toprak koruma kuruluna Ziraat Mühendisleri Odasının mazeretinin olduğu süreye denk gelmesi zaten 8’e 2 geçen toprak korkuma kurulu daha sonra 6’ya 1 gibi, sonrasında 6’ya 0 gibi geçirtirdiler.

Biz bunun üzerine yine o zaman da geldik burada yerinde muhtarlarla, köylüyle beraber orada Ziraat Mühendisleri Odası olarak yine aynı duruşumuzu sergiledik. Ve şuan dada aynı şekilde devam etmekteyiz. Yani biz tamamen burada kömür ocaklarının açılmamasının geçerli sebeplerinin olduğunu dile getiriyoruz. Zaten Korkuteli’nin komple su olarak beslendiği bir alan. Ve komple oradan hem tarımsal arazi içme suyu anlamında ciddi şekilde bu orada açılacak olursa sıkıntı yaşanacak.

Bir taraftan da Türkiye geneline ülke genelinde her tarafta kuraklığa karşı önlemler konuşulurken iç bölgelerdeki mahsullerin artık oluşmaması yada tarımın ciddi anlamda iklimle alakalı kuraklıkla alakalı sıkıntı yaşadığı dönemde bunu yapmak baltalamak demek olacak. Türkiye’nin Bodrumdan sonra en çok yazın tatilde göç aldığı yer dediğimiz Korkuteli’nde su kullanımının da arttığını düşünecek olursak ta yine aynı şekilde zarar görecek. Bunun ilerisi için söyleyeyim 5 yıl sonra biz burada bu konuşmaları yapamayacak durumda olacağız. Korkuteli tamamen artık tarımdan uzaklaşmış farklı algılarda olacak.

Peki, o zaman halk ne yapacak. Buradaki üreten halk ne yapacak. Biz burada bunu konuşmamız gereken yerde çiftçileri nasıl bilinçli halde tarımsal üretim yaptırabiliriz bunların eğitimlerini nasıl verebiliriz tarımı burada bitirmememiz gerektiğini Karyağdı Armudu, açık tarladır hangi desenleri burada oluşturmamızı konuşmamız gerekirken herhangi bir özel şirketin gelip te orada kömür ocağı yapacağını konuşuyor olmamız bizim de bunla uğraşıyor olmamız bir eksikliktir.

Bunun siyasi bir kanalı yoktur, bunun gerçekleri vardır. Hep beraber buna karşı mükâleme göstermeliyiz. Buradan sizler aralığıyla da Korkuteli Halkını davet ediyorum. Bu anlatmış olduğum özelliklerden ve sebeplerden dolayı da temkinde bulunuyorum, ilerisini düşünmek zorundayız. Bizler kurum olarak buna varız ve devam ediyoruz. Ziraat Mühendisleri Odasının genel yapısında da tüzüğünde de bu vardır.

 Biz buna karşı ÇED raporunun olmayışı sebebiyle öncelikli olarak ta bundan kaynaklı Toprak Koruma Kurulunda alınmış kararların değişmesi ve tekrardan yapılması kamufle edilmesi sebebinden dolayı Genel Merkez aracılığıyla da dava aşamasına getirdik. Hukuki danışmanlarımız avukatlarımız şu anda buna dair davayı açıyorlar. Burada sadece Dereköy Halkı değil Korkuteli halkı hatta Antalya halkı olarak önemsemeliyiz. Çünkü Korkuteli 19 ilçenin en çok kuraklıkla sıkıntı yaşayan ve en çok bu anlamda zarar gören ilçesi. Bizde bu anlamda buradayız” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Daloğlu; “Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi olarak hukuk büromuz ÇED raporu gerekli değildir’ kararına karşı bu kararın verildiği süre olan 21 Mayıs tarihinden itibaren bir aylık süreyi geçirmeden gerekli hukuki işlemleri başlatacaktır. Bununla ilgili olarak kamuoyumuzun tarım camiamızın bütün doğaya tabiata bu konuya ehemmiyet veren bütün insanların bu konunun takipçisi olduğunun bilinmesini istiyoruz. Takipte olacağız.” Diye konuştu.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 30 26 1 81
2 FB  Fenerbahçe 30 25 1 79
3 TS  Trabzonspor 30 15 11 49
4 BJK  Beşiktaş 30 14 12 46
5 KSM  Kasımpaşa 30 12 11 43
6 İBFK  Başakşehir 30 12 12 42
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 30 12 12 42
8 ANT  Antalyaspor 30 10 9 41
9 ADS  Adana Demir. 30 9 9 39
10 ALNY  Alanyaspor 30 9 9 39
11 SVS  Sivasspor 30 9 10 38
12 SAMS  Samsunspor 30 10 14 36
13 KYS  Kayserispor 30 10 11 36
14 MKE  Ankaragücü 30 7 11 33
15 HTY  Hatayspor 30 7 11 33
16 KON  Konyaspor 30 7 11 33
17 GFK  Gaziantep FK 30 8 15 31
18 FKGK  Karagümrük 30 7 14 30
19 PNDK  Pendikspor 30 7 15 29
20 İST  İstanbulspor 30 3 20 13
21

Reklam

Yazarlarımız

Antalya Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği